Talent is pas het begin

Talent is pas van waarde als je er op de juiste manier mee omgaat. Bij BASE streven we ernaar dat talent niet verloren gaat of verscholen blijft. Het krijgt de ruimte. We beseffen dat talent voor iedereen wat anders betekent. En ook bij iedereen op een andere manier tot bloei komt.

Marlotte Advocaat bij BASE
Laatste update 13-02-24

Talent kan je dus niet in één hokje stoppen. Tegelijkertijd is BASE bij haar zoektocht naar nieuw talent verknocht aan twee woorden: outstanding en humor. Dat voelt toch een beetje alsof we die twee eigenschappen van talent extra belangrijk vinden. Maar dat ligt iets genuanceerder. Wij  vinden namelijk dat deze begrippen zo breed kunnen worden uitgelegd  dat we hiermee allerlei soorten talentvolle advocaten kunnen aanspreken.  Het feit dat iedereen bij BASE op zijn of haar eigen manier outstanding is en humor heeft, maakt opgeteld dat we samen met veel trots BASE Advocaten zijn. Een onderscheidend en talentvol kantoor, met humor.

Het werven van talent

Het is voor mij alweer zo’n zeven jaar geleden dat ik, fris uit de studiebanken, op zoek ging naar een baan in de advocatuur. Arbeidsrecht, dat moest het worden. En bij voorkeur bij een leuk kantoor met een gezonde werkbalans. Maar ja, volgens Google zijn er daar best veel van. Zeker die ‘gezonde werkbalans’ is namelijk iets waar veel advocatenkantoren graag mee te koop lopen. Dat was mij inmiddels wel duidelijk. Zo makkelijk bleek de zoektocht dus nog niet. Totdat een vriend van mij tegen mij zei; ‘Ik heb gehoord dat BASE Advocaten een advocatenkantoor is waar jij weleens heel goed bij zou kunnen passen’. Voor mij in alle eerlijkheid toen nog een onbekend advocatenkantoor, omdat ik meer op Amsterdam dan Rotterdam was gefocust. Een zoekactie via Google was dus mijn eerste kennismaking met BASE. En daar werd ik eigenlijk direct heel enthousiast van. Er stond namelijk niet alleen een vacature open voor een advocaat stagiaire voor de sectie Arbeidsrecht, maar ook stond bovenaan die vacature: ‘Are you outstanding and do you have some humor?’. Deze tekst maakte mij gelijk enthousiast. Want als een advocatenkantoor net zowel waarde hecht aan inhoudelijke topkwaliteit als aan het hebben van humor, dan wil ik daar graag meer van weten. Gesprekken werden gevoerd en mijn enthousiasme groeide. Het was mij duidelijk dat inhoudelijke kwaliteit uiteraard van groot belang was voor BASE. Een kantoor dat niet wil inbinden op kwaliteit en ‘gewoon’ meedoet met het binnenhalen van allerlei grote en uitdagende zaken. En terecht. Maar ook was mij snel duidelijk dat humor echt belangrijk werd gevonden. Eén van de redenen hiervoor, zo werd mij verteld, was namelijk dat dit de kwaliteit van het werk bevordert. Als je je op je gemak voelt bij collega’s, durf je ook vragen te stellen. En door vragen te durven stellen en door input te durven geven, bevorder je de inhoudelijke kwaliteit van jezelf en je team. Zo kan talent zich blijven ontwikkelen. Daarnaast bevordert een leuke werkplek, waarbij ruimte is voor een grapje, het werkplezier natuurlijk enorm. Kortom: ik was dolenthousiast dat ik op 1 augustus 2017 mocht starten bij BASE.

,,
Het feit dat je een rechtenstudie met succes afrondt, maakt je tenslotte nog geen topadvocaat. Dat talent moet je ontwikkelen en ervaring speelt daarbij een grote rol.

Het opleiden van talent en het laten excelleren ervan

Nadat het ‘voortraject’ succesvol is afgerond, is daadwerkelijk beginnen met een nieuwe baan (zeker als het je eerste echte is) toch andere koek. Vragen als ‘Kan ik het wel?’ en ‘Doe ik het goed’?’ spoken geregeld door je hoofd. En hoewel je weet dat het antwoord op de eerste vraag ja is, kan de tweede vraag in eerste instantie toch wat onzeker maken. Want hoe kun je eigenlijk vanaf dag één een goede advocaat zijn?

En zeker als je dan je collega’s bezig ziet, dan geloof je nog even niet dat jij er ooit ook zo zelfverzekerd bij zit. Het feit dat je een rechtenstudie met succes afrondt, maakt je tenslotte nog geen topadvocaat. Dat talent moet je ontwikkelen en ervaring speelt daarbij een grote rol. Gelukkig keek niemand gek op van deze ‘starters-kriebels’ en was al snel duidelijk dat ik niet aan mijn lot zou worden overgelaten. Integendeel. Bij BASE werken we altijd in teamverband, maar tegelijkertijd krijg je ook de ruimte om in het diepe te springen. In mijn ogen is dat één van de manieren waarop talent bij BASE wordt ontwikkeld.

Talent en teamwork: samen staan we sterker

Een van de belangrijkste factoren bij het ontwikkelen van talent is oefening. Malcolm Gladwell schrijft niet voor niets in zijn boek ‘Uitblinkers’ dat het ongeveer 10.000 uur kost om expert in een vakgebied te worden. Dat zijn minstens vijf jaar van toewijding en inspanning. Waardevolle jaren die het verdienen om zorgvuldig ingevuld te worden. En dat doet BASE dan ook. Talent wordt serieus genomen en jouw mening doet ertoe. Al vanaf het begin. Je wordt bij BASE dan ook niet alleen betrokken bij een zaak omdat het leerzaam is, maar ook omdat jouw inzichten belangrijk kunnen zijn. Hoe veel of hoe weinig ervaring je ook hebt. Door in teams te werken, leert iedereen van elkaar. Als team van gelijkwaardige sparringpartners komen we zo samen tot de juiste koers en inzichten.

Een andere mooie bijkomstigheid is dat doordat je van A tot Z meewerkt aan een zaak, je op een heel natuurlijke manier een kijkje in het denkproces van jouw meer ervaren collega krijgt. En dat is ongelooflijk leerzaam en nuttig voor je eigen ontwikkeling. Maar daar hoort wel een belangrijke kanttekening bij. Ik zal namelijk altijd onthouden wat één van de partners altijd zei: ‘Leer van een ander, maar word nooit precies dezelfde advocaat. Zorg dat je van ieders kwaliteiten iets leert en meeneemt om zo jouw eigen ideale advocaat te kunnen worden’. Jezelf zijn dus. Op persoonlijk vlak, maar ook als advocaat. Dat is de enige manier waarop het werkt. Bovendien wordt teamwork op die manier ook pas echt waardevol.

Talent en verantwoordelijkheid: duik in het diepe

Verantwoordelijkheid nemen begint bij het geven ervan. Daarom stimuleert BASE zelfstandigheid, hoe jong of onervaren iemand ook is. Je wordt snel beter als je dingen vaak zelf doet en ook daadwerkelijk die verantwoordelijkheid voelt. Door meteen in het diepe te duiken en zelf die dagvaarding of dat verzoekschrift te schrijven. Door te vertrouwen op je talent, niet bang te zijn om fouten te maken en vooral: door altijd te willen leren van elkaar. Leeftijd, ervaring of functie spelen daarbij geen rol. En hoewel dit in het begin soms best spannend is, zorgt dit er wel voor dat je in korte tijd hele grote stappen maakt. Om over de kick die je voelt als je dan je eerste bespreking zelfstandig hebt gedaan of je eerste ‘eigen’ processtuk hebt ingediend, nog maar te zwijgen.

Talent en werkgeluk: bron van energie

We nemen werkgeluk en humor dus heel serieus bij BASE. Niet alleen omdat dit veel plezier oplevert, maar ook omdat we erin geloven dat gelukkige mensen het beste werk leveren. Werkgeluk is dan ook het hart van onze cultuur en onze onuitputtelijke bron van energie. We werken hard, maar wel (als het even kan) met een lach op het gezicht en ruimte voor gezelligheid. Om die lach vast te houden, investeert BASE voortdurend in een gezonde balans tussen werk en privé, maar ook in het contact onderling. Dit uit zich op allerlei manieren. Van een potje tafeltennis tussen de bedrijven door om even uit die werkmodus te komen en te ontspannen, naar de groepssportlessen die worden aangeboden in onze eigen gym. Maar ook de wekelijkse borrel of andere georganiseerde themaborrels, teamuitjes, kerstdiners en onvergetelijke ski-trips zorgen er stuk voor stuk voor dat de onderlinge band goed blijft. We kennen elkaar goed en we hebben echt lol met elkaar. Voor mij persoonlijk zorgt deze filosofie ervoor dat ik zeer gemotiveerd blijf om voor BASE te werken. En ik hoop dat mijn werkplezier aanstekelijk werkt als ik klanten help hun doel te bereiken.

Talent en maatwerk: starten en groeien

Talent benutten is maatwerk. Wie inhoudelijk de diepte in wil, krijgt die kans ook bij BASE. Want los van de opleidingsverplichtingen, zoals de beroepsopleiding van de Advocatenorde en het behalen van de jaarlijks opleidingspunten, zijn er inmiddels ook meerdere collega’s die op eigen initiatief (cum laude!) een opleiding via Grotius of de PALA hebben afgerond. En ook als je je commercieel wilt ontwikkelen, kan dat. Zo krijg je de ruimte om mee te denken over acquisitie. Sterker nog: het wordt zeer gewaardeerd als je daar je steentje aan bijdraagt.

Uiteraard staat voor talentvolle rechtenstudenten onze deur altijd wagenwijd open. Als paralegal of student-stagiaire kunnen ze bij ons proeven aan het advocatenvak en meedraaien met (vrijwel) alle aspecten van BASE. En ook onze secretariële ondersteuning wordt verzorgd door een team van enthousiaste en energieke rechtenstudenten. Op deze manier vindt een diversiteit aan talent bij ons een welkome plek om hun talent te testen, te ontwikkelen en tot bloei te laten komen.

Talent is nooit ‘af’ en blijft altijd in ontwikkeling. In de tijd dat ik nu advocaat ben bij BASE heb ik dat zelf mogen ervaren. Ik word er blij van als ik bedenk dat het een oneindige reis is. En ik ben heel benieuwd naar wat mij nog toch te wachten staat aan talentontwikkeling bij BASE.